Kanalbåt fra Lunde


Nedenfor vil du finne våre forslag og tips som spesielt er rettet mot deg som ønsker ideer til kanalbåtturer med start fra Lunde. For mer generell informasjon om Kanalbåtene og Telemarkskanalen gå til telemarkskanalen.no

Båtene Victoria og Henrik Ibsen har en daglig avgang opp eller ned Telemarkskanalen fra midten av mai til september/oktober. De møtes 200 meter ovenfor Lunde sluse like utenfor Telemark Kanalcamping. En tredje båt (Telemarken) går tur- retur Akkerhaugen – Lunde fra midten av juni til litt ut i august.

Alle kanalbåtene ankommer Lunde sluse i tidsrommet mellom 12.45-13.45 Alle tre båtene kan ta med sykkel/sykkelvogn og/eller kano/kajakk.

Nyttig å vite

Av og påstigning er mulig på alle sluser. Se detaljer om stoppesteder, rutetabell og turforslag på telemarkskanalen.no.

På dagstur vil det i de fleste tilfeller være mest praktisk å ha transport med buss/bil den ene veien, eller prøv en sykkel- eller padletur i kombinasjon med båtene. Fra Lunde er det ikke mulig å reise tur/retur med kanalbåt samme dag, men det lar seg gjøre fra noen av de andre slusene.

Alle kanalbåtene kan ta med sykkel og kano/kajakk om bord. Utstyr må gjøres fri for bagasje og klargjøres nær påstigningsstedet. Utstyret løftes manuelt om bord på taket av båten og må være så lett som mulig. Eier må følge med og være behjelpelig ved på- og avstigning.

Det går kanalbusser til/fra parkeringsplassen som ligger 300 meter fra Lunde sluse og 100 meter fra resepsjonen til Telemark Kanalcamping. Ikke alle båtturer korresponderer med kanalbuss.

Lokalbuss er et godt alternativ til eller fra på strekningen Lunde-Ulefoss på hverdager.For mange av turforslagene du finner for Telemarkskanalen er det lagt opp til å gå på en kanalbåt et eller annet sted og ankomme Lunde med båt for deretter å returnerer med kanalbuss til startpunkt.

De mulighetene som er enklest å få til når du er i Lunde og har Lunde som startpunkt finner du nedenfor.

Har du egen bil, bruker ordinær kollektivtransport evt sykler eller padler en vei er det mange flere mulige turalternativer enn de du finner beskrevet – da er det rutetabellen og du selv som betemmer.

Turer med kanalbåt fra Lunde og buss tilbake

Ved Lunde sluse er det en bussparkeringsplass ca 300 meter fra slusa og 100 meter fra resepsjonen til Telemark Kanalcamping. Her har kanalbussene av og påstigning. Siden det ikke går buss til alle turene med kanalbåt vil du nedenfor finne noen alternativer som fungerer bra hvis du har startpunkt i Lunde.

På hverdager er lokalbuss en vei et godt alternativ på strekningen Lunde-Ulefoss. Lokalbuss (rute 103) går fra Lunde stasjon (1km fra campingen)

Lunde – Dalen: Victoria eller Henrik Ibsen avgang fra Lunde kl 13.05 Ankomst Dalen (Victoria, tirs, tors og lørd 18.35) og (Henrik Ibsen, man. ons, fred og søn 18.00). Kanalbuss tilbake til Lunde sluse. Ankommer Lunde ca 20.45.

Lunde – Ulefoss: (Båt først) Victoria eller Henrik Ibsen avgang fra Lunde 13.25 og Telemarken avgang fra Lunde 13.45, ankomst Ulefoss kl 15.20 og kl 16.00. Retur med ordinær rutebuss (rute 103) til Lunde stasjon (1 km fra campingen) mandag – fredag ca hver time. NB! ingen busser i helgene.

Ulefoss – Lunde: (Buss først) Ta rutebuss (rute 103) fra Lunde stasjon til Ulefoss sluse om morgenen. Ingen buss i helgene. Kanalbåt retur til Lunde kl 10.35 (evt 11.00 Telemarken) Ankomst Lunde kl 12.50 (kl 13.15 Telemarken)

Lunde-Skien-Lunde (Skien-Lunde): Du kan kjøre egen bil til Skien tidlig om morgenen for å ta båten Skien-Lunde (avgang 08.10) og ta kanalbuss fra Lunde (avreise 13.40) tilbake til bilen din i Skien. Hvis dette er litt for tidlig for deg, kan du også velge å kjøre til Skien på formiddagen og ta kanalbuss med avgang kl 11.50 fra Skien til Lunde, gå på båten i Lunde og til Skien (avgang Lunde 13.25, ankomst Skien 17.30) og kjøre egen bil tilbake om kvelden.

Akkerhaugen-Lunde-Akkerhaugen: Kjør først egen bil til Akkerhaugen og ta båten med avgang 9.45 til Lunde. Det går kanalbuss tilbake til Akkerhaugen slik at du får hentet bilen din.

Kanalbåt og sykkel

Siden du kan gå av og på kanalbåtene ved alle slusene  og det er flere andre anløpssteder (se rutetabell) er det mange muligheter for å kombinere sykkel og kanalbåt.

Alle båtene kan ta med sykler, men bare M/S Henrik Ibsen og M/S Victoria tar med sykkelvogn. Siden det er begrenset plass ombord er det anbefalt å kjøpe billett til både deg selv og sykkel på forhånd. Hvis du skal korte strekninger og tar sjansen på drop in, kan du få en tilpasset pris hvis det er ledig på båten. Dette kan ikke forhåndsbestilles.

Syklene skal maksimalt veie 25kg  ved av og pålessing, så de skal være uten bagasje og for el-sykler bør tunge batteri tas av.

Lunde – Fjågesund: Victoria eller Henrik Ibsen avgang fra Lunde kl 13.05 (hvis ønske om lengre tur kan man starte med å sykle fra Lunde til Ulefoss og gå på båten der kl 11.35) Ankomst Fjågesund kl 15.20 Sykle tilbake 36 km til Lunde.

Hogga – Ulefoss: Sykle fra Lunde til Hogga (6km), eller hvis du vil ha en lengre tur (17km) kan du krysse over kanalen fra Lunde sentrum, sykle til Flåbygd og returnere til Hogga (følg skilt Landskapern) Du går i begge tilfeller på båten kl 12.25 ved Hogga. Ankomst Ulefoss 15.20 – retur til Lunde er 14 km langs nasjonal sykkelrute nr 2. Kan velge hovedveien (fv359) som er noen km kortere, men der er det mye trafikk så ikke å anbefale.

Kanalbåt og padling

Hvis du velger å kombinere en tur med kanalbåtene og padling i kano eller kajakk får du en unik og variert turopplevelse, og du får også transport til eller fra et startpunkt for padleturen. Kanalbåt kombinert med padling er mest aktuelt for flere dagers turer og lengre stekninger. Sjekk rutetidene og se om det vil være praktisk for deg å bruke båt eller ikke. Vi vil normalt anbefale å bestille transport med bil og henger hvis du avslutter turen på strekningen mellom Lunde og Ulefoss og skal tilbake til Lunde.

Alle båtene kan ta med kano/kajakk. Det er mulig å forhåndsbestille billett på M/S Henrik Ibsen og M/S Victoria, noe vi anbefaler å gjøre. 

Siden alt utstyr lesses manuelt på og av taket til båtene skal kano og kajakk være tømt før transport. Unødig tunge løft for mannskapet kan gi skader på både personer og utstyr.

Har du leid utstyr av Telemark Kanalcamping hentes det i resepsjonen på campingen, der du bør møte senest en time før båtavgang. Det er gratis parkering like ved resepsjonen. Beregn minst 30min til utlevering av utstyr i resepsjonen + tid til å trille utstyret til Lunde sluse (300m) der det er oppmøte minst 20 min før båtavgang.

NOEN TURFORSLAG (flere forslag i lenke nedenfor)

Lunde- Dalen -Lunde: Ta båten til Dalen og padle tilbake til Lunde eller videre til Ulefoss/Skien hvis tid. Avgang Lunde sluse kl 13.05, oppmøte senest 20minutter før avgang. Ankommer Dalen 18.00 eller 18.35 avhengig av ukedag, så blir ikke tid til så mye padling denne dagen. Vind, temperatur, fysisk form og padleferdigheter vil påvirke tidsbruk, det er en krevende tur med 3 store vann som skal krysses. Tenk gjennom hvor mange timer dere vil padle hver dag, de fleste vil trenge 3-4 overnattinger på turen. Passerer 2 sluseanlegg (5 hvis padling til Ulefoss).

Lunde- Kviteseid/Spjotsodd-Lunde: Samme opplegg og antall sluser som turen Lunde – Dalen men uten Bandakvannet så turen blir 30 km kortere. Ankomst i Kviteseid er 16.20 eller Spjotsodd 16.00 (avhengig av ukedag), så du kan rekke å padle noen timer etter ankomst. Beregn 2 +/- overnattinger til turen

Lunde- Skien-Lunde: Start padling i Lunde og returner med kanalbåten fra Skien. Vær obs på at det blir en dag ekstra leie for den dagen utstyret er på kanalbåten. Turen starter med ca 12 km kanalstrekning der man passerer de tre største gamle sluseanleggene, deretter åpent vann over Norsjø. Siste del fra Løveid sluse er det smalere igjen før en ender opp på Hjellebrygga, midt i Skien sentrum. Hvis du kun skal returnere kano/kajakk og ikke bli med båten selv, er det mulig å levere utstyr om bord ved båtankomst Skien 17.30. Da ligger kanoen trygt om bord over natta og du slipper du å møte på brygga om morgenen kl 7.45

Info og turforslag fra Telemarkskanalen.no

Ønsker du andre turideer og mer informasjon om kanalbuss og kanalbåter, rutetabell, eller du vil bestille billett på kanalbåt finner du det ved å åpne linken nedenfor.

Gå til Telemarkskanalen.no