Trygg padling på Telemarkskanalen

Sikkerhetsinformasjon for padling på Telemarkskanalen.

Les eller last ned våre sikkerhetsbrosjyrer →
Sikkerhets info ark

strekning:
Strengen – Ulefoss

Åpne / last ned
Sikkerhets info ark

strekning:
Dalen – Ulefoss

Åpne / last ned

trygt padling på Telemarks Kanalen

sikkerhet informasjon angående padling på Telemarks Kanalen.

Les eller last ned våre sikkerhetsbrosyrer →
Sikkerhets-info
Strengen – Ulefoss
Åpne
Sikkerhets-info
Dalen – Ulefoss
Åpne
Viktig info før padletur!

Vi gjør oppmerksom på at padling er en aktivitet som er tilknyttet en viss risiko.

Gjennom informasjonen på denne siden og muntlig ved utleie vil vi gjøre oppmerksom på risiko og dermed forsøke å minske sannsynlighet for- og konsekvens ved en ulykke under aktiviteten.

Brukeren av utstyr som er leid av Telemark Kanalcamping er selv ansvarlig for sikkerhetsvurderingene ved bruk av utstyret.

Last ned og les våre sikkerhetsbrosjyrer før du legger ut på tur.

OBS!

siden er under påbygging og mangler en del info, last ned eller les gjerne våre sikkerhetshefter på PDF format. Linker øverst til høyere på siden.

Avstander og stedsnavn på Telemarkskanalen

Sikkerhets info ark

Telemark Kanalcamping har laget to brosjyrer (Dalen – Ulefoss og Strengen – Ulefoss) Her får du nyttig informasjon om padling generelt pluss spesielle hensyn ved padling på Telemarkskanalen.

Padlehastighet

Vind og bølger vil ha stor effekt på padlehastighet, men under gode forhold kan du ta utgangspunkt i:

  • Kano ca. 4 km i time
  • Kajakk ca. 6 km i time

Veivalg på store innsjøer:

Unngå å padle midt på store vann (rød strek). Været kan fort slå om og vinden kan skape store bølger på vannet. Hvis du havner i vannet midt på, kan det bli vanskelig å svømme til sikkerhet.

Tryggeste rute er å padle langs land (gul strek), slik at det er lett å komme seg til land i tilfelle en velt. Vegetasjonen langs land kan også skjerme for vindkast.

Velg kortest mulig rute over ved kryssing av store vann (blå strek) for å bruke minst tid midt på vannet. Vurder vær og vindforholdene nøye før du setter kursen tvers over vannet.
Vanntemperatur

Kle deg for en eventuell velt når du skal padle.

Selv om der 20 °C i luften, kan temperaturen i vannet være godt under 10 °C pga. snøsmelting i høyden. Det er derfor viktig å kle seg til vanntemperatur og ikke lufttemperatur, særlig på forsommeren. Ha alltid med et skift i vanntett pose.


Ha med deg et kart

På langtur anbefaler vi å ta med et godt turkart.

Det er områder uten mobil dekning langs kanalen, så ikke baser deg kun på mobile kartløsninger.

Det finnes et eget padlekart over Telemarkskanalen og det er til salgs i resepsjonen ved Telemark Kanalcamping.

Bratte fjellsider

Vær varsom når du ferdes under bratt terreng. 

Langs noen steder av kanalen finnes det bratte fjellvegger som stuper rett ned i vannet. Husk at det ikke er mulig å komme i land på disse partiene. Vurder værforholdene nøye, og vær ektra oppmerksom hvis du skal forbi et parti med loddrette fjellvegger.

Vurder situasjonen

Er det uvær på vannet, store vindkast og høye bølger?

Hold deg på land hvis du er i tvil om dere bør padle. Er du i tvil vent heller til været bedrer seg.

Ta kontakt med oss hvis du ligger værfast i lengre tid. Vi vil da se på mulighetene for å forlenge leie på båtene eller avtale henting fra et nytt avslutningssted.

Padle aleine eller i gruppe

Padle aleine

Hvis bare en kano eller kajakk på tur er du vesentlig mer utsatt når det først oppstår en ulykke! Hold deg langs land (maks 15m/ ca. 3 kanoers lengde) og vurder værforholdene ekstra nøye. Havner du i vannet er det ingen andre kanoer og kajakker som kan hjelpe til.

Padle som gruppe

Prøv å padle mest mulig samlet når dere er flere kanoer/kajakker på tur. Da vil er det alltid være noen i nærheten til å hjelpe hvis uhellet er ute. En god huskeregel er at man bør kunne kommunisere klart med den som padler nærmest.

Dele opp gruppen

Ved behov for å dele opp gruppa, del opp i smågrupper med minst to kanoer/kajakker i hver. Snakk med alle i gruppen før dere deler opp. Noen kan bli stresset og få en negativ opplevelse hvis deler av gruppa øker hastighet og padler av gårde uten beskjed. Det går også ut over sikkerheten.

Flytevest

Husk! Bruk alltid flytevest under padling.

 

Sjekk vester på barn nøye og vær sikker på at de ikke kan skli ut av vesten. Hold vesten vekk fra ild og ikke bruk den som sitteunderlag, det ødelegger flyteevnen. Det kan bli krevet erstatning ved skader på vesten.

Spruttrekk på kajakk

Ved bruk av spruttrekk hempa på trekket være opp, slik at du eller andre får tak i den. Hempa brukes for å løsne trekket og komme seg ut av kajakken i nødssituasjoner.